5 things a blogger should NEVER use


 В предходния пост дадох начало на серията blogging съвети като ви споделих 5 неща, които да не забравяте да ползвате за блога си. Днес пък вижте какво според мен ви е не само позволено, но и препоръчително напълно и изцяло да забравите:




- Comic sans (или други 'завъртяни' шрифтове) -


Comic sans или кошмара на дизайнерите за щастие вече е доста изоставен и забравен шрифт, но все пак го споменавам, ако сте пропуснали мемото. Какво не му е наред? - много неща, но ето все пак едно линкче (от многото възможни) за незапознатите.
Друго по-често срещано от мен обаче шрифтово прегрешение е неразумната употреба на шрифтове с много завъртулки (тип калиграфически) - дали за снимки или заглавия и т.н. Да, такива шрифтове лесно могат да ви изкушат да ги ползвате - интересни са и са артистични, но употребата им трябва да бъде с мярка, за да не стане твърде кичозно - за дума, две, не цели изречения. Лично аз дори бих заложила само на една буква - обикновено началната.



- Черен текст върху снимките -


Има много малко случаи, в които използването на черен текст върху снимка е добра идея. Освен ако нямате някакво самочувствие, че разбирате поне нещо от графичен дизайн - аз ви съветвам вместо това да заложите на добрия бял цвят. Един хубав шрифт (без твърде много извивки) с голям размер и удебелени букви е всичко, от което се нуждаете. Класика. А за да не бъде скучно и еднообразно - винаги можете да поиграете с разположението на буквите/думите, контраст в размера и т.н. Ето един бърз пример. Ако все пак искате да сложите текста върху бяло (светло) поле от снимката - вероятно нюанс на сивото би било по-правилното решение за вас.
С други думи - everything else but black is the new black.



- Word verification -


Това е една голяма отживелица и макар много рядко да попадам на хора, които все още я ползват - включвам и нея. Word verification е допълнителна стъпка при коментиране на публикации, която изисква въвеждането на определени символи с цел верификация, че коментиращия не е робот. Да, идеята е да се предпазите от спам, но освен ако реално не сте подложени на подобно нападение - не тормозете и без това малката част от читателите си, които ще отделят време да ви оставят коментар. Няма нужда да казвам, че е препоръчително да сте си включили известията по мейл за нови коментари. Друг вариант е да инсталирате Disqus, но лично аз не съм фен на този инструмент.
Как да изключите word verification за Blogger: Settings/Posts and comments/Show word verification/ No.



- Светкавица -


Освен ако не снимате с професионален апарат и професионална светкавица - по-добре ще бъде да заложите само на естествената светлина. /Или разбира се - професионално осветление./ Ясно е, че не винаги светлината иска да играе в нашия отбор, но когато виждате, че е срещу вас - просто отложете за друг ден. Да, и на мен често ми се играе с гримове сега и на момента, но за по-добри резултати – чакането си заслужава. Много пъти съм губила купища излишно време в обработка на зле осветени снимки, като резултата накрая я ме удовлетвори, я не. Вече съм си научила урока и предпочитам да снимам всичко наново, отколкото да се занимавам с луди обработки. Научете го и вие. 
Още малко по темата със снимките и светкавиците можете да прочете също и в един стар пост ей тук.



- Твърде много .. каквото и да било -


В опитите да подобрите изгледа на блога си можете да прекалите на много фронтове: с разнообразието от цветове - просто изберете една цветова схема и се придържайте към нея. Ако имате фон - съобразете я с него.
Друго нещо, с което често се прекалява са уиджетите и рекламите в сайдбара. Лично аз, когато сайдбара прелива от картинки и стилове, вместо да ме привлича да го кликна - повече се дразня и бързам да затворя този тормоз за сетивата. Добре помислете кое ви е наистина необходимо и го подредете по най-приятния и симетричен начин.
Като цяло се старайте дизайна ви да е максимално изчистен и подреден, за да може основните неща (като снимки за постовете и хедър) да изпъкват.


Това бяха моите 5 цента по темата, надявам се да съм била полезна. Споделете дали ви се четат още съвети .. или си знаете всичко, отличници такива!!! Умната и до скоро!

Comments

  1. Много благодаря отново! Тази информация, систематизирана в този й вид, беше полезна за мен. И да - четат ми се още съвети :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, за мен пък фийдбека с коментари е много полезен :))

      Delete
  2. Теди, все се каня да те питам - как си направила "популярни публикации" да се виждат по този начин, т.е. главната снимка да излиза толкова голяма? Трябва ли да заложа нещо допълнително в кода на шаблона?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, допълнителна къстъмизация е. Потърси в нета за popular posts, може би блога bloomin rouge имаше код, но не съм много сигурна, помня че аз в общи линии сама си го извлякох (но ще намериш готов сигурна съм че след това гледах някъде. Ако не успееш пиши на лични. Но имай предвид че трябва да имаш поне основни познания и да не те е страх да променяш код :))

      Delete
  3. На мен също ще ми бъде интересно да прочета още съвети. :) Винаги следя с интерес твоя блог.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ти благодаря! Ще се опитам да има още постове в бъдеще :)

      Delete

Post a Comment