5 черно-бели филма, които всеки трябва да гледа

- You see that spaghetti? Now, behind that spaghetti is none other than
  Herman Gottlieb, director of the New York Opera Company. Do you follow me?

- Yes.
- Well stop following me or I'll have you arrested!

 От създаването на този блог насам козметиката и фотографията най-нагло са обсебили първите места в класацията сред интересите ми, но филмите винаги са били една от големите ми страсти. Затова и (отдавна) исках да ги включа като рубрика, редом с всички останали (включително и сериалите, за които също все още не е ставало дума тук, но и те поизместиха филмите надолу в класацията). Та какъв по-добър повод, рекох си, за да стартирам споменатата рубрика, от днешния юбилеен пост. Предупреждавам, че комерсиални неща в нея едва ли ще видите.. като доказателство е и решението ми за стартовата селекция - едни от любимите ми черно-бели филми. Ако и вие гледате такива - let's be best friends forever!; ако пък (мислите че) не сте фенове - може би ще ви дам поле за размисъл..






  Citizen Kane (1941)
Един филм на и със Орсън Уелс - номер 65 в IMDb Top 250, Оскар за най-добър сценарий и още 8 номинации. Значението на "rosebud" - последните думи на главния герой, точно преди да издъхне в самото начало на филма - е един от великите филмови spoiler-и, също като разкритието на финала на Обичайните заподозрени или Шесто чувство. За да разберем какво означават тези думи проследяваме живота на Чарлз Фостър Кейн в поредица от истории и flashback-ци, представени по наистина увлекателен и завладяващ начин. Определено филм класика.



  Arsenic and Old Lace (1944)
Ако самото заглавие 'Арсеник и стари дантели' не ви звучи достатъчно привличащо интереса - ето какво да очаквате: филмът започва като небрежна романтична комедия. Докато се усетите, обаче лудостта плъзва около вас - първо комично, а после и трилогично. Подгответе се за бързи диалози, две 'благородни' лелчета и .. легендарния Кари Грант. Аз лично мисля, че всеки трябва да гледа поне един филм с Кари Грант..



  It's a Wonderful Life (1946)
Това е най-сериозния филм от петте и логично - най-високо класиран в IMDb Top 250 - #26. Гледала съм го само веднъж, може би защото е доста дългичък и тежък. Не че това са признаци, които принципно бих избягвала.
Безкрайно всеотдайният главен герой е на прага на отчаянието, когато коледно чудо възвръща вярата и силите му за борба. Филмът е световна класика и е с участието на Джеймс Стюарт и Дона Рийд, отново режисиран от Франк Капра. Random fact: Едва след като започнах да ъплоудвам снимките за този пост (месеци след селекцията на филмите в планера ми) установих, че цели три от петте са режисирани от Франк Капра. Ами.. любим ми е и това си е..



  It Happened One Night (1936)
Един филм с перфектното досие - 5 Оскара и то не какви да е, а най-уважаваните: най-добър филм, режисьор, сценарий, главна мъжка и женска роля. Не очаквайте, обаче, стандартният велик филм от драматичен жанр. It Happened One Night е романтична комедия. И то чудесна такава - нищо общо с днешните блудкави продукции. Всъщност - много общо и в същото време - нищо общо. Идеално обяснявам - готова съм за  movie critic нали?!..
Историята включва разглезена богаташка дъщеря, репортер (разбирайте 'папарак') и динамичен roadtrip.
Не, че трябва да се водите по IMDb Top 250, но и този филм е част от класацията - под номер 154. (Рейтингите на сайта обикновено отговарят на действителността, така че аз обичам да се допитвам до тях.)



  A Night at the Opera (1935)
Ако досега не сте гледали филм с участието на братята Маркс - внимавайте! - пристрастяващо е. Groucho, Harpo и Chico са толкова харизматично комични, че само един филм с тях, поне при мен, просто не беше достатъчен. Хуморът и цялостната атмосфера, която създават са доста специфични и впредвид 'предекранния елемент' могат да бъдат love it or leave it. Надявам се вие да сте от първите. Подгответе се за много pun-ове (дано английския ви да е на ниво) и комични ситуации с възможни музикални елементи. Репликите на Groucho са популярни и до днес и със сигурност сте чували някои от тях, дори и да не сте знаели именно откъде са. Една такава е намиращата се под заглавието.




Това беше селекцията ми за този пост, но определено имам идеи за още подобни. Повечето изброени филми са с елементи на комедия и се надявам да ви допаднат (а и ми се струват добра идея за романтичната следваща седмица.. само снега липсва). Споделете дали новата рубрика ви е била интересна и дали подкрепяте повече lifestyle тематики в блога.
Ако ви е направило впечатление - в началото споменах, че поста е юбилеен - какво имах предвид? - това беше пост #200. Фойерверки! И благодаря ви, че ме четете!!


Comments

  1. Много интересен пост, определено бих се радвала да чета повече такива в блога ти :) А аз бих добавила към тези филми Казабланка, не съм гледала много черно-бели, но този ми е един от любимите. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I DO NOT like Казабланка. At all..

      Delete
  2. Бих добавила : "Gone with the wind", "Some like it hot", "The apartment". Страхотни филми и технически Отнесени от вихъра е черно-бял и после е оцветен.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Some like it hot вече не помня защо не го включих, но имах нещо друго впредвид. Gone with the wind ми е комерсиален като Паоло Куельо.

      Delete
  3. Трябва да направиш подобна селекция и на български черно-бели филми...може би 10 реплики в цялата лента и безупречна актьорска игра...артисти(и избирам тази дума съвсем съзнателно),които нямат нужда от думи ,за да пресъздадат един дълбок сюжет...обожавам...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Там не смятам, че съм достатъчно компетентна..

      Delete
  4. Супер пост! Дано рубриката се задържи.

    От изброените съм гледала само It's a Wonderful Life, но помня че имах списък със стари филми, от който бях гледала Some Like it Hot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гледай операта - мисля че ще ти хареса. А и е от тези филми дето това става ясно от първата сцена още :))

      Delete
  5. Много приятна публикация, беше ми интересно да я прочета, keep them comming :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря. Определено ще има още, но ще са по-нарядко..

      Delete
  6. Супер е Теди :) гледала съм само един от изброените филми, даде ми доста материал за гледане в снежните нощи :)

    ReplyDelete
  7. Любимец 13 ! А "Отнесени от вихъра" е филм, който е интересен само за хората, които първо са прочели книгата, а тя наистина си струва. Също като "Анна Каренина", "Гордост и предразсъдъци" и "Джейн Еър". Филмите спестяват много от житейската философия споделена от автора в книгата, но в "Отнесени от вихъра" актьорите много се стараят да пресъздадат тези разсъждения. А Пауло Куельо наистина е скучен и не казва нищо съществено в отнесените си творби. А се постарах да прочета доста от тях, и в коментарите си с някои български изкуствоведи и аз стигам до извода, че е комерсиален, но пък доста добре печели от глупостите, които споделя. Като си помисля колко много манекенки са чели творбите му ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за коментара и интересните разсъждения :)

      Delete

Post a Comment